Doutníky
Doutníky
V Americe byl dlouho populární především žvýkací tabák, doutníky se rozšířily až během mexicko-americké války v polovině 19. století. V Evropě bylo v té době jejich kouření velmi módní záležitostí, doutníky se však mohly se kouřit ve vlacích nebo ve zvláštních kuřárnách v hotelech a klubech. Doutníky se staly vyjádřením společenského postavení a začalo být důležité, kdo kouří jakou značku.
Doutníky
Požitek z kouření tabákových listů začal před staletími v Americe a do Evropy se doutníky dostaly po návratu Kryštofa Kolomba z jeho první cesty v roce 1492. Pro mnoho znalců je tedy historie kdy se začínají kouřit doutníky datována od října 1492, kdy Kolumbus objevil Kubu a vyslal Rodriga de Xerese a Luise de Torrese, aby prozkoumali ostrov a setkali se s domorodci.
Doutníky
Právě oni seznámili Španěly s večerní inhalací kouře ze zapálených tabákových listů, a to překvapivě nosem, nástrojem zvaným „tabaco“. Tato dýmka, společně s listy tabáku, byla odvezena zpět do Španělska a během dalších dvou století se pak její užívání změnilo v to, co dnes známe jako kouření doutníků. V té době se doutníky většínou vyráběli v Seville, monopol tedy držela Španělská koruna. Přestože byl tabák pěstován i na ostatních Karibských ostrovech již od poloviny 16. století, Kuba se stala centrem obchodu s tabákem a reputaci, kterou si tamní doutníky vydobyly, si drží dodnes.
Doutníky
Doutníky se, navzdory dominantní kubánské produkci, vyráběly i na jiných místech. Ve 20. století se na tehdejší hlavní trh – USA, dovážely doutníky především z Kuby. Když prezident J. F. Kennedy uvalil na dovoz doutníků z Kuby embargo, otevřela se cesta na americký trh i producentům z jiných zemí. Kuba si dodnes udržela dobrou pověst, ale v USA je dodnes ilegální prodávat kubánské doutníky, a tak dnes americký zákazník preferuje prémiové, ručně vyráběné doutníky z Dominikánské republiky, Hondurasu, Nikaragui, Mexika nebo Kostariky.
Cestovní humidor na doutníky MIO Cherry …
- na dotaz
Dostupnost Na objednávku
Malý cestovní humidor MIO Cherry na 10 doutníků
Ořezávač doutníků plastový
- 35,0 Kč Cena s DPH
Dostupnost Skladem
Ořezávač doutníků - Oboustranný dvoubřitý ořezávač v klasickém tvaru. Nemá bezpečnostní pojistku…
Ořezávač doutníků - cutter
- 230,0 Kč Cena s DPH
Dostupnost Skladem
Ořezávač doutníků - cutter v kombinaci ocel, dřevo
Ořezávač doutníků
- 402,0 Kč Cena s DPH
Dostupnost Skladem
Ořezávač doutníků - Oboustranný dvoubřitý ořezávač v klasickém tvaru. Nemá bezpečnostní pojistku…
Ořezávač doutníků
- 402,0 Kč Cena s DPH
Dostupnost Skladem
Ořezávač doutníků - nůžky Oboustranný dvoubřitý ořezávač v klasickém tvaru. Nemá bezpečnostní pojist…
Doutníky
Nabízíme vám kvalitní doutníky, které pocházejí z karibské oblasti. Všechny doutníky se vyznačují ručním zpracováním.
Doutníky
Doutníky je třeba před zapálením u hlavy oříznout, aby se odhalily listy náplně. Je k tomu možno použít „gilotinku“, nůžkový ořezávač nebo i ostrý nůž. Není-li nic podobného po ruce, je možné uštípnout čepičku nehty. Řez by měl být čistý a rovný a ve správné vzdálenosti, obvykle stačí 2-3 mm. Příliš blízko u hlavy by netáhl vzduch, příliš daleko by mohl způsobovat rozbalování doutníku. Dnes se již nepoužívají ořezávače na doutníky typu V, ani se hlava nepropichuje; dochází pak totiž často k ucpávání tabákem, takže doutník špatně táhne a tím pádem přehřívá.
Doutníky
K zapálení se nejčastěji využívají plynové zapalovače nebo klasické zápalky (ovšem jen s nízkým obsahem síry). Benzinové zapalovače mohou v doutníku zanechat pachuť. Doutníky se drží vodorovně, přímo v plamenu a postupně se s ními otáčí, až je žhavý celý obvod paty. Až poté se vloží doutník mezi rty, plamen se ponechá několik centimetrů od paty a potáhne se (za stálého otáčení doutníkem). Konec by měl jemně vzplát. Na závěr lehce foukněte na patu doutník a ujistěte se, že hoří rovnoměrně.
Doutníky
Doutníky je třeba kouřit pomalu, nepotahovat příliš často. Dým se nevdechuje, popel se neodklepává. Vyhasnout uprostřed kouření můžou i velmi kvalitní doutníky. V tom případě je třeba z něj vyfouknout veškerý kouř a je možné ho znovu zapálit; u větších doutníků dokonce i následující den. Jakmile začne být potahovaný kouř příliš horký a aromatický, je čas doutník odložit. Je absolutně nevhodné ho do popelníku zamáčknout, protože pak bude ještě dlouho vydávat nepříjemný zápach; nechá se jednoduše dohořet.
Doplňující obsah
Značka
Speciální nabídky
Kontaktujte nás
ESAKO SÝKORA ARMS s.r.o.
Dražkovice 57
533 33 PARDUBICE
Tel.: +420 466 303 446
Fax: +420 466 303 446
E-mail: e.sykora@esako.cz
Všechny kontakty
PO - Čt. 8:00 - 16:00
Pa 8:00 - 15.00
Polední pauza 11:30 - 12:00
Kdykoliv po tel. dohodě
Splátkový prodej přes firmu ESSOX
© 2024, Ing. Eduard Sýkora - ESAKO – všechna práva vyhrazena
Ochrana osobních údajů (GDPR) | Prohlášení o přístupnosti | Výměna odkazů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Využívá systém pro správu e-shopů B2C Brána | eod.cz | XHTML 1.0 | CSS 3